Снимка PexelsВ Словакия взеха нови мерки срещу коронавируса в страната. От

...
Снимка PexelsВ Словакия взеха нови мерки срещу коронавируса в страната. От
Коментари Харесай

Словакия въвежда карантина за пристигащите в страната

Снимка Pexels

В Словакия взеха нови ограничения против ковид в страната.  От 06:00 ч. на 17 февруари 2021 година, сряда, всички жители, които идват в Словакия, без значение, от коя страна идват, би трябвало да останат в 14-дневна карантина в домашна среда или в особено държавно заведение. Най-рано на осмия ден от влизането ще могат да си създадат PCR тест и в случай че резултатът е негативен, карантината ще завърши, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи. 

По информация на посолството ни в Братислава всички жители, които влизат в Словакия, са длъжни също по този начин да се записват:

• при влизане по суша - на адрес http://korona.gov.sk/ehranica - най-късно при самото идване на територията на Словашката република;

• при влизане по въздух би трябвало да се попълни електронен формуляр тук: https://www.mindop.sk/covid/

Списъкът с по-малко рисковите страни и опцията за прекосяване на границата с изработен до 72 часа преди идването PCR тест отпадат. Гражданите, които през последните 14 дни са посещавали страните от Европейски Съюз, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Швейцария, Англия:

•  са длъжни да останат в карантина;

•  най-рано на 8-ия ден от изолацията  могат да си създадат PCR тест; 

•  в случай на негативен резултат от теста, изолацията приключва; 

• в случай че не си създадат теста и изолацията премине без признаци, след 14 дни карантината завършва.

Посетилите страни, разнообразни от горепосочените през последните 14 дни: 

• са длъжни да се изолират;

• карантината им не може да завърши без PCR тест;

• пробата може да бъде изработен най-рано на 8-ия ден от изолацията. 

Деца под 10-годишна възраст би трябвало да бъдат тествани единствено, в случай че лекуващият доктор реши. Тяхната изолираност завършва по едно и също време с тази, на останалите членове на общото домакинство. Всеки е задължен да осведоми своя доктор, че е под карантина. Ако в Словакия жителят няма собствен лекуващ доктор, трябва  да осведоми съответния регионален доктор. Изключения от карантината се отнасят за:

- Работници в прилежащи страни, студенти, болногледачи, обработващи земя в прилежаща страна,  заетите в културния бранш, в средствата за всеобща информация и други подобни;

- Служителите от дипломатическите представителства и интернационалните организации, които се употребяват с дипломатически имунитет;

-  Изключение се прави и за избран кръг спортисти, които се намират в подготвителен развой или вземат участие в професионални надпревари и имат позволение от Министерството на образованието, младежта и спорта на Словашката република.

Всички тези групи са длъжни при всяко влизане в Словакия да показват негативен резултат от антиген или PCR тест, не по-стар от 7 дни (досега 14 дни).

Причината за стягането на ограничаващите ограничения са появилите се разновидности на новия вирус SARS-CoV-2, които водят до утежняване на епидемиологичната обстановка. Целта е ограничение на броя на заболелите, хоспитализациите и смъртните случаи. Възможно е при инспекциите на попълнените формуляри на граничните пунктове да се стигне до  образуване на опашки. При потребност, българските жители могат да се свържат с посолството на Република България в Братислава, в работно време на (+421 2) 544-15-308, (+421 2) 544-359-71, а в извънработно време на (+421) 911-284-229.14.02.2021 година

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР